VU16-1 in Final Four! – Coaches Miranda en Anna blikken terug op afgelopen seizoen

coaches Miranda en AnnaVU16-1 heeft dit seizoen de Final Four weten te behalen: zondag 5 mei en zaterdag 11 mei spelen ze wedstrijden tegen Landslake Lions uit Landsmeer. De coaches van Jolly Jumpers VU16-1 zijn Miranda Blokhorst en Anna Steggink. We blikken met hen terug op het afgelopen seizoen.

Voor Miranda is dit het derde seizoen met het team. En sinds dit seizoen fungeert Anna Steggink als assistent-coach. Het team is op het veld bloedfanatiek, ze gaan voor elkaar door het vuur en zijn gedreven om het beste uit zichzelf te halen. Ook buiten het veld zijn de speelsters hecht en ontbreekt het niet aan gezelligheid. Reden genoeg om een aantal vragen te stellen aan beide coaches!

Hoe is de competitie verlopen?
In de competitie ging het eigenlijk heel goed. Na januari zijn van de elf wedstrijden er slechts twee verloren. Dit was tegen Flashing Heiloo, dat nu op de eerste plek in de competitie staat, en tegen Landslake Lions, waar we nu de eerste twee wedstrijden van de Final Four tegen spelen. De laatstgenoemde was maar met drie punten verschil. De kracht van ons team is dat we 5 of 6 speelsters hebben die gemiddeld 10 punten scoren in een wedstrijd.

Zijn er vooraf doelen gesteld en zo ja: zijn deze gehaald?
Voor ons als coaches was het snel helder dat we de Final Four wilden halen. Dit jaar is het voor het eerst mogelijk, omdat ze voorheen in een jongere leeftijdsklasse speelden. De speelsters gaven vooraf aan dat ze graag de Final Four wilden halen en het seizoen als team wilden spelen. De doelen zijn zeker behaald! Het team heeft hard voor elkaar gewerkt en dit heeft zich uitbetaald in een mooie tweede plek in de landelijke competitie.

Wat houdt de Final Four in?
In de Final Four speelt de nummer één van de competitie tegen de nummer vier en de nummer twee speelt tegen de nummer drie. Er wordt dan een keer thuis gespeeld, maar ook een keer uit. Wanneer je uit verliest met drie punten, moet je thuis winnen met minimaal vier punten. De winnaars van deze wedstrijden spelen de finale tegen elkaar. Het team dat de finale wint mag zich Nederlands Kampioen noemen. Onze eerste Final Four wedstrijd spelen we in Landsmeer tegen Landslake Lions op zondag 5 mei. De tweede wedstrijd is dan een thuiswedstrijd, deze spelen we op zaterdag 11 mei in Tubbergen.

De datum en plaats van de finale is op dit moment nog niet bekend, maar deze zal worden gespeeld op neutraal terrein en gespeeld in één wedstrijd.

Zijn er doelen gesteld voor de Final Four?
In de competitie wilden we in ieder geval geen vierde worden, omdat we vooraf wisten dat Flashing Heiloo een sterk team heeft en waarschijnlijk eerste werd in de competitie. Achteraf gezien is dat ook zo. Wij spelen nu tegen de nummer drie en hopen deze natuurlijk te winnen.

Wanneer we ons weten te plaatsen voor de finale dan weten we dat deze zwaar gaat worden. Aan de ene kant omdat Flashing Heiloo de betere is gezien de competitiestand, aan de andere kant hebben we thuis met maar met vijf punten verloren, dus er zijn zeker mogelijkheden voor ons om te winnen! Wat lastig is, is dat ze net als ons, niet één dominante speelster hebben. Andersom heeft Flashing waarschijnlijk ook de meeste moeite met ons.

Kijkend naar de toekomst, wat zijn de plannen voor het team en jullie zelf?
Wij willen graag samen door met het team. De meiden willen dit ook graag. Het doel is dan om zo hoog mogelijk te eindigen in de competitie. Dit zal niet makkelijk gaan, want de helft van het team mag nog spelen in de U16. Wanneer je U18-competitie gaat spelen wordt het spel meer fysiek. Het is mooi om de speelsters te zien groeien: aan het begin van dit seizoen liet een aantal speelsters zich makkelijk aan de kant duwen. Door de groei, zowel lichamelijk als fysiek, gaan steeds meer speelsters hun plek opeisen in het veld.

Wat waren in de afgelopen jaren jullie hoogtepunten als coaches?
Miranda: Wanneer we nu Nederlands Kampioen zouden worden is dit zeker een van mijn hoogtepunten! Mijn allereerste hoogtepunt is toch wel het team waar ik voor het eerst Nederlands Kampioen mee werd In 2007. Het coachen deed ik samen met Annelies Bussink (huidig coach dames 1). We zijn toen twee jaar achter elkaar Nederlands Kampioen geworden. Het eerste jaar had niemand het verwacht, want we wonnen van Den Helder. Doorgaans (en nu nog) een erg sterk team en vereniging.

Anna: vorig seizoen waren de rollen omgedraaid. Ik was coach van U14 en Miranda assisteerde, vanwege de ervaring. We hebben ons toen geplaatst voor het NK U14 en behaalden de derde plek! Dit seizoen is al een hoogtepunt op zich: ik heb mijn trainersdiploma gehaald, het basketbalniveau ligt hoger en de vechtlust van de speelsters is zo groot dat het mijzelf ook energie geeft. Ik heb veel geleerd van Miranda en ga vast nog meer leren tijdens de Final Four. Als we straks het seizoen kunnen afronden met een finaleplek en misschien zelfs een kampioenschap, zou het helemaal mooi zijn!

Zijn er nog “geheime” wapens die eventueel ingezet kunnen worden?
We weten hoe de tegenstanders spelen, daar zijn we gerichter op aan het trainen. Verder gaan we geen andere dingen doen en blijven we van onze eigen kracht uitgaan. Wanneer we nu nieuwe dingen gaan toepassen en trainen worden de speelsters sneller nerveus, daar schiet je natuurlijk niets mee op. Verder hebben we geen geheim wapen, als dat wel zo zou zijn gaan we dat natuurlijk niet zeggen… ☺️

Jolly Jumpers wenst de speelsters en coaches heel veel succes in de Final Four en hoopt natuurlijk dat de gestelde doelen worden behaald!
 
Wil je VU16-1 komen aanmoedigen? Kom dan op 11 mei naar Sportcentrum De Vlaskoel in Tubbergen. De wedstrijd begint om 18:30 uur! De toegang is gratis.

Spread the word. Share this post!